W piekarniach, cukierniach i restauracjach powszechnie używa się maszyn i mikserów do wyrabiania ciasta.
Mikser planetarny jest wszechstronną maszyną, choć jego wadą jest krótka żywotność przy ciągłej pracy z dużymi prędkościami. Ponadto nie jest to najlepszy mikser do większości rodzajów ciasta chlebowego, możesz zatem rozważyć mikser poziomy lub spiralny.
Miesiarki spiralne są wydajne i ułatwiają pracę
Miesiarka spiralna ze stałą dzieżą ma obrotową misę, ale nie można jej wysunąć do mycia czy wyjęcia ciasta. Muszą być ładowane i rozładowywane ręcznie za każdym razem, mogą mieć również bardziej kompaktowe rozmiary niż mieszarki z dzieżą wyjezdną, więc zajmują mniej miejsca. Miksery z dzieżą wyjezdną umożliwiają wyjęcie miski i zyskują dzięki tej funkcji znaczną użyteczność. Zautomatyzowane podnośniki misek i wywrotnice ograniczają podnoszenie ciężkich przedmiotów przez pracowników, zmniejszając ryzyko obrażeń, wysiłek i koszty pracy, a także ułatwiają czyszczenie urządzenia.
Mikser poziomy daje wyraźną przewagę, gdy chcesz wymieszać dużą porcję ciasta w bardzo krótkim czasie. Średnie i duże piekarnie zależą od tego typu maszyny ze względu na jej rozmiar i wydajność. Mieszalniki poziome są wyposażone w szereg ramion mieszających, które umożliwiają dostosowanie w zależności od rodzaju miksowanego ciasta. Pozwalają również na ciągłe mieszanie, co oznacza, że gdy zmieszane ciasto wyjdzie z łatwością do koryta, kolejna partia może trafić do maszyny na drugim końcu.
Wadą tego wyboru jest to, że problemem jest wytwarzanie ciepła. Tarcie ciasta o boki komory mieszania powoduje wzrost temperatury, co może być szkodliwe dla niektórych rodzajów ciasta. Ważne jest, aby wziąć to pod uwagę przy wyborze odpowiedniego miksera, zwłaszcza jeśli planujesz mieszać głównie ciasta chlebowe. Miesiarki spiralne możesz znaleźć na stronie https://crispan.pl/miesiarki-spiralne/. Miesiarka spiralna nie powoduje ogrzewania ciasta, a w zależności od modelu i jego wielkości możemy mieszać od 50 do 600 kg ciasta naraz. Przy wyborze miksera piekarnia powinna ocenić swoją obecną przestrzeń kuchenną, potrzeby w zakresie mieszania i wielkość produkcji, a także wziąć pod uwagę przewidywany przyszły rozwój.