Czy zawsze chciałeś zostać lepszym kucharzem? Istnieje wiele wskazówek i pomysłów, jak poprawić swoją technikę gotowania.
Nauczenie się, jak lepiej gotować i czerpać z tego radość, może poprawić jakość życia Ciebie i Twojej rodziny. Przeczytaj ten artykuł, aby uzyskać kilka ciekawych sugestii, z których mogą skorzystać kucharze na wszystkich poziomach doświadczenia.Gotując dowolny przepis, używaj najlepszych składników, na które możesz sobie pozwolić. Kiedy tylko możesz, posmakuj trochę importowanych serów lub lepszej jakości mięs, abyś mógł zjeść smaczny posiłek w restauracji w domu. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić wrażenia, spróbuj kreatywnie ułożyć posiłek z odrobiną zastanowienia, od czasu do czasu na coś innego.Twoje przyprawy i zioła powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu. Ciepło, wilgoć i światło osłabią smak twoich przypraw. Ogólnie rzecz biorąc, zmielone przyprawy zachowują swój smak przez około rok. Przyprawy przechowywane w całości mogą zachować swój smak przez około trzy, cztery lub pięć lat. Prawidłowo przechowywana przyprawa pozostaje świeża przez dłuższy czas.Twoje ciasto może się zepsuć, jeśli proszek do pieczenia jest za stary. W większości przypadków nie pamiętasz, kiedy kupiłeś pudełko, które właśnie znalazłeś w szafce. Nie ryzykuj z tym, przetestuj to. Wsyp jedną łyżkę proszku do pieczenia do jednej trzeciej szklanki wody. Jeśli musuje, dobrze jest go użyć. Jeśli nie, wyrzuć to i kup nowe pudełko, ponieważ to, co masz, jest za stare.Pozostaw kość w pieczeniu, aby przyspieszyć gotowanie. Pozostawiając kość w środku, ciepło szybciej przemieszcza się do wnętrza mięsa, przyspieszając proces gotowania. Ponieważ kość przenosi ciepło, cała pieczeń gotuje się bardziej równomiernie w całym kawałku mięsa, pozostawiając je zamiast usuwać.Jeśli gotujesz ciastka lub potrawy, które mogą być bardzo brudne, upewnij się, że zawsze nosisz fartuch.
Ostatnią rzeczą, którą będziesz chciał zrobić, to dostać jedzenie na ubrania i przebrać się przed zjedzeniem posiłku z przyjaciółmi lub rodziną.Powinieneś ugotować gulasz z kurczaka, jeśli potrzebujesz zrobić szybki posiłek.
Weź karton rosołu z kurczaka i włóż go do dużego garnka. Dodaj do garnka ugotowanego posiekanego kurczaka, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, zieloną fasolkę i cebulę. Dopraw do smaku i gotuj przez trzy godziny na małym ogniu. To smaczny posiłek, który nie wymaga dużo pracy.Jeśli przygotowujesz danie, w którym będziesz potrzebować cienkich pasków mięsa (fajitas, chińskie), zamroź mięso przez około 20 minut przed pokrojeniem. Pozwoli to z łatwością pokroić mięso na bardzo cienkie plasterki. Możesz pomyśleć, że brzmi to trochę dziwnie, ale na pewno załatwi sprawę.Nie używaj gotowych mieszanek przyprawowych podczas gotowania, zwłaszcza jeśli masz wysokie ciśnienie krwi. Mieszanki te często mają wysoką zawartość sodu. Zamiast tego używaj świeżych ziół i przypraw lub wybierz mieszankę o niskiej zawartości soli. Aby uzyskać więcej smaku, spróbuj dodać do posiłku skórkę z cytryny lub limonki lub kilka papryczek chili.Podczas gotowania gulaszu lub pieczeni w garnku pamiętaj, aby zgarnąć wierzch gulaszu, aby usunąć nadmiar oleju. Najlepiej odtłuszczać przed zmieszaniem gulaszu, ponieważ olej rozpuści się w miksturze i pozostanie tam, aż w końcu się rozdzieli.jak widać, nauka bycia lepszym kucharzem nie jest taka trudna. Nie musisz być szefem kuchni w czterogwiazdkowej restauracji, aby gotować jak jeden. Wypróbuj niektóre z tych pomysłów w tym artykule, a będziesz pod wrażeniem tego, jak bardzo możesz ulepszyć swoją technikę gotowania. Twoja rodzina z niecierpliwością czeka na każdy przygotowany przez Ciebie posiłek!