Przechowywanie owoców w chłodni

Sadownicy, którzy chcą przechowywać owoce, powinni pamiętać o przygotowaniu odpowiednich warunków.

W tym przypadku stosuje się specjalistyczne chłodnie, które zapewniają owocom odpowiednią temperaturę, wilgotność powietrza. Dzięki temu możemy przechowywać owoce przez wiele miesięcy zanim trafią półki sklepowe. W zależności od tego, jaki rodzaj owoców czy warzyw przechowujemy, należy zadbać o właściwą temperaturę.

Przechowywanie owoców w chłodni

W jakich warunkach przechowywać brzoskwinie?

Możemy kontrolować skład powietrza, atmosferę w chłodni, dzięki temu odtworzymy warunki do przechowywania. Zależnie od rodzaju komory chłodniczej możemy przechowywać owoce w normalnej atmosferze, która zawiera 21% tlenu. Oczywiście możemy także kontrolować skład powietrza, gdzie przykładowo będzie znajdowało się 15% tlenu oraz 5% dwutlenku węgla. W tym przypadku należy zwrócić uwagę na rodzaj owoców, które przechowujemy, w przypadku gruszek czy też jabłek stężenie dwutlenku węgla powinno być niższe. Natomiast w przypadku borówek czy też czereśni zawartość CO2 może wynosić nawet kilkanaście procent.

W przypadku brzoskwiń optymalna temperatura przechowywania wynosi 0 stopni. Warto zwrócić uwagę, że jeśli owoce będą znajdowały się w cieple, wówczas mogą szybko zacząć fermentować. W chłodni ustawiamy wilgotność na około 90%, w przypadku jeżeli wilgotność powietrza będzie niska, owoce zaczną wysychać, będą wówczas lżejsze, mniej soczyste. Owoce możemy przechowywać od dwóch tygodni do miesiąca czasu, czas przechowywania zależy od okresu dojrzewania oraz pory zbiorów.

Jeżeli przechowujemy brzoskwinie w chłodni, wówczas warto zwrócić uwagę, iż możemy zastosować specjalne środki, które pozwalają na zwiększenie długości przechowywania. Tego typu substancje czynne możemy zakupić na stronie https://fruitsmart.pl/przechowywanie-brzoskwin/. Wpływają one na wydzielanie etylenu przez owoce, dzięki czemu można przedłużyć czas przechowywania. Dzięki temu owoce będą bardziej jędrne, są także środki, które pozwalają zabezpieczać owoce przed chorobami oraz znacznie opóźniać proces dojrzewania.