Dieta o niskiej glikemii (niskim indeksie glikemicznym) opiera się na koncepcji indeksu glikemicznego. Badania wykazały, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może prowadzić do utraty wagi, obniżenia poziomu cukru we krwi i obniżenia ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2.
Ten artykuł zawiera szczegółowy przegląd diety o niskim IG, w tym, czym ona jest, jak ją stosować oraz jakie są jej zalety i wady. Węglowodany znajdują się w pieczywie, płatkach śniadaniowych, owocach, warzywach i produktach mlecznych i są istotną częścią zdrowej diety. Kiedy jesz dowolny rodzaj węglowodanów, układ trawienny rozkłada je na proste cukry, które dostają się do krwioobiegu. Nie wszystkie węglowodany są takie same, ponieważ różne typy mają unikalny wpływ na poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny jest to miara, która szereguje żywność według ich wpływu na poziom cukru we krwi. Został stworzony na początku lat osiemdziesiątych przez dr Davida Jenkinsa, kanadyjskiego profesora. Wskaźniki, przy których różne pokarmy podnoszą poziom cukru we krwi, są uszeregowane w porównaniu z absorpcją 50 gramów czystej glukozy, która jest używana jako pokarm referencyjny i ma wartość IG 100. Są trzy oceny wartości glikemicznej; niski indeks to 55 lub mniej, średni to 56–69, a wysoki 70 lub więcej. Pokarmy o niskiej wartości glikemicznej są preferowanym wyborem, ponieważ są powoli trawione i wchłaniane, powodując wolniejszy i mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.
Z drugiej strony, żywność o wysokiej wartości glikemicznej powinna być ograniczona, ponieważ są one szybko trawione i wchłaniane, co powoduje szybki wzrost i spadek poziomu cukru we krwi. Więcej na temat diety o niskim indeksie glikemicznym znajdziesz na stronie https://www.fitxpress.pl/indeks-glikemiczny/. Ważne jest, aby pamiętać, że żywność ma przypisaną wartość indeksu glikemicznego tylko wtedy, gdy zawiera węglowodany. W związku z tym pokarmów niezawierających węglowodanów, takich jak wołowina, kurczak, ryby, jajka, zioła i przyprawy, nie znajdzie się na listach indeksu glikemicznego.