Badania nad zastosowaniem różnych części Moringa oleifera jako źródło składników odżywczych i wzrosła w ostatnich latach, co wynika z powszechnego stosowania tej rośliny w tradycyjnych kuchniach i medycynie w kilku regionach świata.
Badania analityczne wykazały, że moringa jest ważnym źródłem niezbędnych składników odżywczych, jest bogata w białko, niezbędne aminokwasy, minerały i witaminy. Jest także bogatym źródłem innych bioaktywnych związków, w tym flawonoidów i związków fenolowych przede wszystkim działających przeciwutleniająco. Badania naukowe wykazały, że moringa zawiera wiele związków o działaniu prozdrowotnym, w tym kwercetynę i beta-sitosterol. Co więcej, wyniki badań wskazują, że ekstrakt z moringi jest obiecujący w leczeniu wielu schorzeń, może pomóc w walce z cukrzycą, zmniejszyć nasilenie ataków astmy oraz poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Chociaż jest zbyt wcześnie, aby polecać moringę do jakichkolwiek celów związanych ze zdrowiem, dodawanie ekstraktu moringi do koktajli lub popijanie ekstraktu rośliny w formie herbaty może zwiększyć moc odżywczą diety. Moringa jest ważnym źródłem żywności w niektórych częściach świata.
Ponieważ roślinę można tanio i łatwo uprawiać, a liście po suszeniu zachowują wiele witamin i minerałów, moringa jest stosowana w Indiach i Afryce w programach żywieniowych do walki z niedożywieniem. Moringa jest dobrym źródłem białka, tłuszczów, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Roślina jest łatwa w uprawie i odporna na suszę, co czyni ją ważnym źródłem pożywienia dla niedożywionych społeczności. Dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym nasiona i liście moringa odgrywają również ogromną rolę w oczyszczaniu wody w krajach rozwijających się. Ponieważ badania wpływu moringi na zdrowie ludzi są nieliczne, niewiele wiadomo na temat bezpieczeństwa długotrwałego stosowania produktów zawierających moringę. Jeśli zastanawiasz się nad zastosowaniem moringi do leczenia przewlekłego problemu zdrowotnego, najlepiej najpierw skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.