Ziarna kawy przebywają długą drogę, zanim trafią do Twojej kuchni. Po rozpoczęciu wzrostu jako nasiono, roślina kawowca musi dojrzewać na uprawie przez wiele lat, zanim wykształci owoce i będzie można zbierać plony.
Ziarna następnie przetwarza się i suszy, należy następnie wysłać je, często tysiące kilometrów dalej, do sprzedawców, którzy je palą w odpowiedni sposób i wysyłają do sklepów lub magazynów, lub oferują bezpośrednio do zakupu konsumentom. Cały proces od zbioru do palenia zajmuje bardzo wiele czasu. Jednak po uprażeniu i zmieleniu ziarna szybko tracą świeżość. Całe ziarna kawy chronią aromatyczne oleje przed odparowaniem, ale po zmieleniu szybko zaczynają znikać, w ciągu zaledwie trzydziestu minut. Właśnie dlatego kawa tak szybko traci swój subtelny smak. Nadal przyjemnie jest ją pić, ale te delikatne nuty czekolady lub cytrusów nie będą zauważalne. Tak więc, jeśli lubisz najświeższą kawę dobrej jakości, najlepszym wyborem są pełne ziarna prażone tuż przed sprzedażą i mielone bezpośrednio tuż przed zaparzeniem, aby cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem kawy w każdej filiżance. Oferuje je w sprzedaży sklep z kawami. Kawy mielone dostępne w powszechnej sprzedaży oferują różną moc naparu, ale są to ziarna prażone nawet kilka miesięcy lub rok przed zapakowaniem i wysłaniem do sklepu.
W przeciwieństwie do tego, kawy ziarniste oferują różnorodne opcje dostosowywania się do wymagań konsumenta.
Dostosowując gatunek ziaren, grubość ich mielenia, moc naparu, rozmiar filiżanki i temperatury wody, możesz zaparzyć kawę, która pasuje do twoich upodobań. Może to wymagać wiele prób i błędów, ale warto, gdy znajdziesz idealną kombinację. Może kupowanie kawy mielonej zapewnia większą wygodę, ale nic nie równa się z filiżanką ulubionej, świeżo mielonej kawy o poranku. Ale jeśli lubisz proces parzenia, częścią zabawy jest próbowanie ziaren z różnych części świata. Subtelne różnice mogą być ciekawe, a znalezienie nowej kawy o cudownym smaku jest jedną z największych radości picia tej używki.